Het wordt weer zwemmen geblazen in De Rijd in Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP – Nadat Inwoners uit Nieuwe Niedorp in 2020 een oproep deden om zwembad De Rijd in Nieuwe Niedorp grondig op te knappen, ging de gemeenteraad van Hollands Kroon (eigenaar van het zwemband, red.) akkoord met deze renovatie. Hiervoor is inmiddels een budget beschikbaar gesteld.

‘We zijn trots op onze vrijwilligers’

Het zwembad werd aan het einde van het zomerseizoen 2020 door de Omgevingsdienst gesloten omdat het niet meer voldeed aan de huidige wet- en regelgeving. Dit was reden voor de gemeente om te onderzoeken hoe de levensduur van het zwembad kon worden verlengd. De gemeente Hollands Kroon wil zwembad De Rijd voor de komende vijftien jaar in stand houden en daarvoor is op 18 maart 2021 geld beschikbaar gesteld. Het beschikbaar gestelde krediet is leidend om de renovatie uit te voeren. Ondanks het feit dat er na de renovatie van 2000 alleen het hoognodige onderhoud is gedaan en er geen reservering is opgebouwd voor groot onderhoud, wordt verwacht dat dit bedrag toereikend is. Na renovatie van het zwembad worden het beheer en de exploitatie van het zwembad overgedragen aan de samenleving. Over de invulling hiervan moet nog overleg met potentiële partijen worden gevoerd.

Sociale functie

Zwembad De Rijd opende de hekken begin jaren ‘80 waarmee we zo’n 40 jaar teruggaan in de tijd. Remco Mienis weet het nog als de dag van gisteren. “Joh, ik kom al vanaf mijn achtste in het zwembad en ben nu 44. Dus ga maar na. Alle zomers was ik wekenlang achter elkaar met familie en vriendjes te vinden in en om het zwembad. Naderhand kwam ik er met mijn eigen gezin. Zo’n zwembad hoort gewoon bij het dorp, want het heeft een grote sociale functie.” Om het waterplezier te behouden in Niedorp besloot hij vorig jaar het eerste balletje op te gooien bij de gemeente. “Het was natuurlijk vooral de vraag of de kosten tegen de baten zouden opwegen. Ook was er nog enige tijd sprake van woningbouw op de locatie van het zwembad, maar deze plannen zijn gelukkig afgeketst.” Ook ‘Nierupper’ Leo van der Fluit was een frequente bezoeker van De Rijd. “Ik kwam er vaak met mijn vrouw en onze twee dochters. Mijn oudste dochter is er ook nog enkele seizoenen als badmeester actief geweest.”

Werkgroep

Nadat de gemeente Hollands Kroon groen licht gaf voor de renovatie, ontwikkelde Remco Mienis de website zwembadderijd.nl en riep hij via social media kanalen als Facebook en Instragram vrijwilligers op zich te melden. “Zo’n 30 man reageerde op mijn oproep en met deze mensen zijn we nu als een gek de boel aan het opknappen. Ik heb Leo erbij gevraagd als spreekbuis naar instanties toe en ook verzorgt hij de nodige PR voor ons.” “Maar wel zwaar op de achtergrond hoor”, grijnst Van der Fluit: “Want ik ben momenteel te druk met andere dingen.” Toch is duidelijk zichtbaar dat de verloedering van De Rijd hem ook aan het hart is gegaan. “Ons zwembad heeft naast een dorpse functie ook altijd een sterke regionale aantrekkingskracht gehad. De Rijd werd onder meer bezocht door inwoners uit ‘t Veld, Zijdewind, Waarland, Oude Niedorp en Heerhugowaard Noord en zelfs Heerhugowaard Centrum. Het was destijds het eerste verwarmde openluchtzwembad in de regio.”

Verwaarloosd

Na de roep om vrijwilligers werd eind februari een werkgroep in het leven geroepen die volgens Mienis eens per twee weken online vergadert. “We bespreken dan zaken als de vooruitgang, de klussen die nog gedaan moeten worden, de budgettering en de planning c.q. verdeling van de onderlinge de werkzaamheden. Ook doet een aantal zelfstandige ondernemers op vrijwillige basis een duit in het zakje. En daar zijn we heel blij mee want de renovatie is beslist geen overbodige luxe.”

Een rondje over het terrein van zwembad De Rijd leert dat de vrijwilligers al heel druk zijn geweest met het verwijderen van het nodige groen in de vorm van onkruid, de overige groenvoorziening, het verwijderen van wand- en vloertegels door middel van afbikken en jekkeren en het verwijderen van de speeltoestellen die elders worden gerestaureerd. Momenteel wordt het complete instructiebad door een externe partij voorzien van nieuwe (met de hand gelegde!) tegels, en komend weekend gaan de vrijwilligers aan de slag met het schuren en schilderen van de bijgebouwen. Remco: “We hebben gekozen voor de kleuren grijsgroen en rood, dus Zwembad De Rijd krijgt een heel ander uiterlijk.”

Veilig

Wat echter belangrijker is, is het feit dat iedereen straks op een veilige manier weer gebruik kan maken van het zwembad. Leo van der Fluit: “Het is de bedoeling dat half juni de beide zwembaden weer open gaan en dat we in het najaar verdergaan met fase 2 waarin onder meer de renovatie van het pierenbad op de planning staat. Volgend seizoen hopen we dan helemaal klaar te zijn.”

Aan de enthousiaste vrijwilligers zal het niet liggen. Remco: “We zijn heel trots op alle hulp die we uit deze hoek krijgen.”

Zie voor meer informatie: www.zwembadderijd.nl en de Facebookpagina van zwembad De Rijd.

Afbeelding