Krijgt buitenbad De Rijd een opknapbeurt? “Ons zwembad is zwaar verwaarloosd”

9 augustus 2020, 08.01 uur · Aangepast 9 augustus 2020, 12.24 uur · Door Jurgen van den Bos

NIEDORP – Afgebroken badranden, verzakte tegelpaden waar kinderen hun voeten aan openhalen en een zonneweide die wordt overschaduwd door hoge bomen: zwembad De Rijd in Nieuwe Niedorp kan volgens menig bezoeker wel een opknapbeurt gebruiken. Remco Mienis is al 35 jaar vaste badgast en heeft een oproep gedaan om het terrein te laten opknappen: “Dood- en eeuwig zonde dat dit is gebeurd met het mooie zwembad van weleer.” 

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

 

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Een beetje schouderophalend loopt Remco Mienis over het terrein van het buitenbad De Rijd: “Hier begint het al met losse tegels. Het pierenbad is dicht en je kunt er niet eens fatsoenlijk meer op  de bankjes zitten. Hier, deze badrand is afgebroken, hartstikke scherp en allemaal tegels die er af zijn gevallen. Het personeel probeert het wat op te lappen.”

Goede tijd

Hier moet wat gebeuren, vindt Remco. Hij krijgt bijval uit het hele dorp, dus ook van een andere vaste bezoeker, Leo van der Fluit: “Van de goede tijd kan ik me herinneren dat het altijd hartstikke druk was. Ze kwamen uit de wijde omtrek hier naartoe. De kracht is de plek, het natuurschoon. Het bad was van topkwaliteit, maar de gemeente heeft al jaren niets aan onderhoud gedaan.”

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

 

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De gemeente Hollands Kroon, eigenaar van de zwembaden, ziet inmiddels ook in dat het zwembadterrein een opknapbeurt verdient. Met de inwoners van het dorp wordt een plan van aanpak gemaakt. “Het is altijd goed als bewoners zelf de handen uit de mouwen willen steken,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

“Ik hoop het. Ik heb even contact gehad met iemand van Kernbeheer en ze komen volgende week kijken,” vertelt Remco een beetje aarzelend. “Maar we kijken naar de toekomst. Volgend jaar, hopelijk, hebben we hier weer een mooi zwemparadijs waar alle kinderen een fantastische zomer kunnen genieten.”

Zie hier het interview met Remco Mienis en Leo van der Fluit